Svar: Kan stress altid behandles?

 Anne Larsen skriver i indlægger http://www.forebygstress.dk/blog/sp%c3%b8rg-om-stress#comment-336:

“Hej,
Jeg vil godt spørge om hvordan det kan være det fremgår af oplysningerne om stress, at det kan behandles og man kan komme over det, samtidig med at det fremgår at folk også er fået førtidspension af stress ? Altså hvilke følgevirkninger har stress egentlig, eller hvor kan man læse noget om det.
  
Hvordan kan det være at man i jeres stresstest ligger i det røde felt ved bare 2 positive tilkendegivelser (f.eks koncentrationsbesvær/træthed og irritation) ?
Jeg prøvede en anden test, hvor jeg med samme indtastning lå i det grønne felt …
Med venlig hilsen Anne”

Kære Anne

Tak for dine spørgsmål. I langt de fleste tilfælde kommer man igennem selv alvorlig stress uden at få varige men, med den rette hjælp. Men i nogle tilfælde har stressen været så langvarig eller voldsom, at man er kommet så alvorligt fysisk eller psykisk ud af balance, at man selv efter en optimal behandling vil have nogle kroniske eftervirkninger. I sjældne tilfælde har stressen givet en så voldsom mental påvirkning, at man ikke kan klare det liv, man havde før. Det er i nogle af disse tilfælde, der bliver givet førtidspension.

En af de hyppigste og alvorligste eftervirkninger af stress er hjerte-kar-problemer, f.eks. i form af kronisk forhøjet blodtryk. En anden hyppig eftervirkning er øget sårbarhed. Man bliver lettere stresset igen i de situationer, der ført har stresset en. Desuden kan stress føre til f.eks. depression, angst, svækket immunsystem og hukommelsesproblemer. Jeg har skrevet lidt om dette i min bog “Stress eller ikke stress”.

Så stress kan behandles, hvis det opdages tids nok. Som i så mange andre tilfælde, er forebyggelse vigtigt. En af de ting, det er vigtigt at lære, er at mærke, hvor stresset man er, så man ved, hvornår nok er nok. Det er også det, stresstesten kan være med til at indikere.

Du spørger også til stresstesten. Min stresstest adskiller sig fra de fleste andre ved, at den tager hensyn til hvor alvorlige symptomerne er. F.eks. er det, at man er mere glemsom eller distræt, end man plejer at være (dvs. hjernen fungerer ikke ordentligt mere), meget mere alvorligt end, hvis man en gang imellem har hjertebanken eller “sommerfugle i maven”. Min test kræver en mere kompliceret beregning end blot en sammentælling af svarene. En simpel sammentælling af svar giver et forkert billede. Når du kan komme i det røde felt på blot to svar, så skyldes det, at du har svaret ja til f.eks. “hukommelsesproblemer” eller at være “mere distræt”. Hvis man oplever dette, så er det et klart signal til at stoppe op og få gjort noget ved det, uanset hvor mange andre symptomer man har svaret ja på. Hukommelsesproblemer på grund af stress er aldrig ok.

Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård

————————

Har du en oplevelse vedrørende behandling af stress eller en kommentar til ovenstående, så læg gerne en kommentar nedenfor.

5 comments on “Svar: Kan stress altid behandles?

  1. Hej

    For 2 år siden arbejdede jeg som telesælger, pludselig en dag, jeg sidder ved computeren.,..,kan jeg pludselig ikke huske hvad jeg skal og hvad jeg egentlig laver…får en følelse af at hele min verden står stille…Jeg bliver gennet ud på lageret hvor jeg bryder total sammen og det næste jeg husker er at jeg sidder hjemme i min sofa…jeg har (har jeg fået af vide) kørt fra arbejde , til læge og hjem igen….kan den dag stadig intet huske…min læge slår det hen med at jeg har en depression…jeg starter på antidepressiv. Efter 14 dage starter jeg på arbejde igen….!

    Nu 2 år efter har jeg lige efter episoden ovenstående fået arbejde i en børnehave det er knap så psykisk hårdt….MEN så her for 4 mdr siden da jeg kører hjem fra Århus (jeg bor i esbjerg) mine 2 børn sidder på bagsædet og sover (heldigvis) for pludselig kan jeg ikke huske hvor vi bor…må køre ind til siden på motorvejen hvor jeg bryder helt sammen….Efter 20 min og gennemsøgning af pung og repetering i min hoved hvem jeg er, begynder jeg at huske. Jeg melder mig syg (blev for i øvriget fyret uberettiget efter det så har sag kørende med fagforeningen). Har fået min læge til at indse jeg har stress så er nu langtidssygemeldt…har fået psykologhjælp…..men selv nu efter næsten 3 mdr sygmelding er jeg bare ikke ok…hvis jeg ikke sover middagslur kan jeg næsten ikke snakke, snøvler og kan ikke finde hoved eller hale i ordene…nogle dage værre end andre, er umenneskelig træt i hovedet og kroppen føles som den er fyldt med bly…bliver hurtig helt extrem vred…Holder kalender hvor jeg skriver selv de mindste ting da jeg ellers glemmer dem….magter intet..!!…Hvad skal jeg gøre, har fortalt det til min læge det hele men han siger bare det er helt normal når man har stress……MEN JEG VIL HAVE MIT LIV IGEN!! Jeg er alene med mine to skønne unger…jeg har ikke råd til en dyr stressterapeut og har næsten læst hvad jeg kan læse (når jeg kan få tankerne samlet til det….Ja nu sidder jeg så her og tuder igen…Hvad skal jeg gøre??

  2. Hej

    Det lyder ganske forfærdeligt og det lyder ikkesom om du har fået de nødvendige redskaber til at få det bedre igennem psykologen…
    Kan du spørge på kommunen om du kan komme på et kursus i stresshåndtering for ledige ? Du skal muligvis passe på med at starte i jobs som har mange stressende krav i sig…pædagogverdenen er ikke et u-stressende felt.
    hvad med at spørge på kommunen om du kan blive visitert til fleksjob pga. en meget lav stressterskel og en depression som bare bliver ved, selvom du er medicineret… kunne også spørge kommunen om du kunne få lidt aflastning i hjemmet, så du får mere frirum til f.eks. at motionere. Du kunne melde dig til et hold med afspænding og blive mere kropsbevidst. Eller tage et mindre lån og bruge pengene på terapi.. Det heler ikke så meget at græde alene…det virker bedre at der er en som ser dig og møder dig og anerkender dine følelser, derfor vil jeg anbefale en dygtig terapeut. Bor du i kbh., så kan jeg evt. hjælpe med at finde en du kan kontakte?
    Håber du finder en vej.
    Else

  3. Lone Bräuner!

    Hvad er det for et råd? Kursus for ledige i stresshåndtering? Du ved slet ikke hvad du taler om. Jeg kan følge hende i alt. Når man kampe nok kan komme i gennem hverdagen og knap nok koncentrere sig om at lave en kop kaffe, skal man sig da ikke på kursus i noget som helst! Mvh Lone Bräuner

  4. Liselotte H.

    Jeg er helt enig med Lone.

    Stress tager tid. Kroppen skal restituere. Stress er OGSÅ i høj grad en fysisk sygdom – du har kørt i lang tid med et alt for højt kortisol-niveau i kroppen, og det skader. Jeg har en tidligere kollega som er førtidspensioneret – stressen har givet hende deciderede skader på hjernen.

    Jeg har hørt en psykolog udtale, at man ofte tager lige så lang tid om at komme sig igen, som den periode stressen har stået på. Det er nok ikke præcist, men mon ikke der er lidt om det.

    Godt at få psykologhjælp, men en del af kuren er altså også bare ro. Stresshåndteringskurser er vist snarere ment som en forebyggelsesting, men faren ved dem er, at man skubber ansvaret for stressen over på den enkelte.

    Dårlig ledelse er årsag til rigtig mange stresstilfælde – og det kan man ikke stresshåndteringskursus’e sig ud af.

    Håber du, Else, får noget ro og hjælp til at blive bedre!

    VH /Liselotte

  5. Hej Lone og Liselotte.

    Jeg er sikker på, at det er godt ment af Else. Ja, kurser kan bruges forebyggende, men kan skal først have ressourcerne/overskuddet til at klare kurset. Så ofte er det nødvendigt med en afstresning først.

    Vedr. at komme ud af stressen, så tager det normalt heldigvis ikke lige så lang tid, som det har taget at blive stresset, men der er en sammenhæng.

    Mvh Bjarne Toftegård

You must be logged in to post a comment.