Lydia har i indlægget http://www.forebygstress.dk/blog/sp%c3%b8rg-om-stress spurgt om følgende:
“I vinters begyndte jeg at opleve en enormt ubehagelig panikangst p.g.a. stress. Det startede midt i eksamensperioden. Jeg har gået til psykolog og får nu medicin og har fået det meget bedre, men kan dog stadig ind imellem få angst som jeg har svært ved at have styr på. Nu ved jeg godt det er meget normalt at angstramte frygter for sit helbred pá grund af fysisk ubehag men jeg får hele tiden fortalt at jeg ikke har noget at være bange for, da det overhovedet ikke er farligt. Mit spörgsmål er nu: Hvordan kan det være at stress er så farligt men ikke angst? Angst giver trods alt meget stærkere signaler fra kroppen.
Mvh. Lydia”
Kære Lydia
Du har oplevet at udvikle en panikangst pga. stress. Det er der flere, der gør. Angsten kan gå på mange ting, f.eks. på helbredet. Du taler med en psykolog og får medicin, det er rigtig godt.
Hverken stress eller angst er farligt i sig selv. De er begge to naturlige reaktioner. Begge dele sker ubevidst, dvs. det er ikke noget vi bestemmer os til, og vi ved ikke altid, hvad der udløser det. Vi kan mærke det og vi kan ofte regne ud, hvad det skyldes.
Det farlige kommer, hvis stressen eller angsten kommer meget hyppigt, eller nærmest er der konstant. Så kommer kroppen og psyken mere og mere ud af balance.
Angst giver en fysiologisk stressreaktion, så på den måde skulle men mene at angst også i længden er farligt. Og det er den også, hvis den er mere eller mindre konstant. Men, angst er noget man kan få medicin imod, så som du får. Og angst er normalt kun noget man oplever lejlighedsvis, og så kan kroppen godt klare det, uden at få de mere farlige stresspåvirkninger.
Det er vigtigt, at du kommer af med stressen. Så forsvinder angsten ofte.
——-
Spørgsmål, kommentarer eller dine egen erfaringer vedr. dette indlæg er meget velkomne og kan skrives i kommentarfedtet nedenfor.
Andre spørgsmål og andre emner kan du skrive som kommentar til indlægget “Spørgsmål om stress” på linket: http://www.forebygstress.dk/blog/sp%c3%b8rg-om-stress
Hej! – efter mange års arbejde med mennesker bl.a blev jeg så stresset/ mobbet på min arbejdsplads, at jeg måtte holde. Det er nu over 2 år siden.
Min læge anbefalede lykke piller og længere sygefravær. det ville jeg ikke. Derefter blev det til at hvis jeg fik stikkende smerter i brystet, så kunne jeg komme.(der er få læger i området) Desværre har jeg ikke råd til psykolog eller anden hjælp.
Jeg er lettere deprimeret, har angstanfald (hjerte) også om natten og stor træthed/ koncentrationsbesvær og en elendig hukommelse.
Valgte at gå i jobtilbud og tager ikke nok hensyn – motionerer dog og spiser sundt.
Spørgsmålet går på oplysninger om grænsen melllem det psykosomatiske og den virkelige hjerte-karsygdom.
Måske umuligt at svare på……Kan man registrere en blodprop efter en periode?
Med venlig hilsen
Pingback: Svar til Hanne
Hej Lydia,
Jeg kan godt forstå du spørger, for jeg har egentlig også tænkt det samme. Jeg bliver selv meget nemt stresset, og kæmper samtidig også meget med angst. Angst føles meget tankemæssigt og med kropslige symptomer og det er da klart at med angst i kroppen gennem længere tid, så er kroppen også generelt mere spændt og hjertet arbejder oftere under pres. Men når jeg har haft stress, synes jeg at de kropslige symptomer er langt mere heftige. Det er som om der er en forskel – hvor angsten gør en følelsesmæssigt stresset med fysiske symptomer, men hvor stress er kropsligt stresset hovedsageligt, med tanke/følelsesmæssige reaktioner også…
Jeg ved ikke helt om jeg forklarer mig ordentligt. Hvis du har interesse kan du læse mere om angst og reaktioner på Slip Angstens hjemmeside:
http://www.slipangsten.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=65
Her kan du også deltage i forum hvor andre med angst hjælper hinanden…
Mvh. Liv
hej jeg har været syg af stres siden oktober 2007 jeg vågnede om morgen og var meget svimmel, jeg fik ringet efter lægen mit blodtryk var meget lavt og havde ondt i hjertet. jeg var indlagt i 4 dage, har desværre ikke rigtig fået nogen hjælp ,jeg har i forløbet udviklet panikangst er blevet opsagt fra min stilling det er på en måde godt da det er pga. arbejdet jeg blev syg. jeg vil gerne have et nyt arbejde men føler ikke jeg er klar endnu, er der nohen der har et råd.
hej mette.
For mig har det hjulpet at læse og finde interesse i angstens “væsen”. Simpelthen at opsøge en masse viden om angsten og derigennem at få den afmystificeret. Meget af angsten ligger jo i det potentielle og det mulige. .. . f.eks.: det her føles forkert, det må betyde. . man laver jo som angstberørt ofte nogle helt urimelige slutninger omkring ens egen krops tilstand og der kan det bestemt hjælpe at man får sat ansigt på angsten karakter. Problemet er selvfølgelig at angstens ofte syntes at antage uendelige modulationer, men det er bare den menneskelige fantasi der morer sig.
Man lærer igennem viden at få sat “begreb” på angst, som muliggører selvbeherskelsen. En bevidsthed om at det er muligt at få urimeligheden i nogle af de angst-forestillinger (som er ofte blot er psykiske konstruktioner) ud i lyset.
Det handler også i mere en forstand om at “se lyset”. For man kan også vælge at sætte angsten i et nyt lys (undskyld jeg forfølger metaforen ;-))
Man kan jo også blive klog på livet af angst. Angsten kan jo betragtes som ligefrem generøs ift. de mange måder den tilvejebringer kunstneriske billeder af livet manglende mening og tvinger os til at skabe vores egen mening (men så er vi vist mere over i den eksistentielle angst).
Håber du kan bruge det til noget mette. Det hjælper altid at give angsten sprog! – dvs. få den luftet og snakket om.
Kh.Simon.
Der findes utroligt mange symptomer på angst. Faktisk fandt jeg en liste med vel nok mere end 100 symptomer på angst, som er delt op i kropsdele og emner.
Måske ville det hjælpe at kigge på denne symptom-liste:
http://www.sundhedslex.dk/angst-symptomer.htm
Det er det bedste svar jeg kan komme med, da jeg ikke kan svare tilnærmelsesvist ligeså godt om symptomer på angst som det gøres i artiklen.
Jeg har selv angst, og synes det kan være rigtig svært når man er i situationen, hvor angsten har fat. Jeg faldt over en hjemmeside, som gav nogle gode råd til hvordan man kan mindske angsten: http://mind-set.dk/blog/angst-behandling-6-gode-raad-til-at-mindske-angst
Jeg har prøvet nogle af de råd som de beskriver, og har faktisk haft god gavn af det. Jeg har tillige købt noget lydbog til, som supplement 🙂
/H