Ulla skriver i indlægget Spørg om stress!:
“Hej Bjarne.
Jeg tog en stress test og den viste et stressniveau på 158. Hvilket er højt, kan jeg forstå.
Jeg ved godt, at jeg er stresset og jeg kan også godt mærke det. Lige nu ligger jeg i sengen med en ordentlig gang forkølelse, som jeg nok også må indse, har noget med stressfaktorene at gøre. Jeg bukker under for al sygdom og bliver meget syg, af selv den mindste virus. Jeg er lærer og har mange undervisningstimer om dagen plus en masse møder og forældrekontakt, samt andre forpligtigelser som følger med arbejdet. Jeg er nuuddannelt, og er ansat på en friskole, som jeg er meget glad for. Men jeg føler ikke, at jeg kan ændre de ting som stresser mig. Børne er nu engang børn, og selvom man sætter fokus på larm i klasserne, så er der mange ting som skal sørges for i løbet af en dag. Jeg har mange udafreagerende børn i de små klasser og jeg løber frem og tilbage mellem dem for at hjælp eller løse konflikter. Der er små pauser i løbet af dagen, men aldrig nok til at puste ud, for så er der en kollega, som har brug for at læsse af, ellers også er det mig, der har brug for at vende noget. Eller det er et barn som græder og har brug for omsorg. Når min dag er gået på arbejdet så har jeg mit eget hjem og to børn, samt en kæreste, som har brug for min opmærksomhed. Når børnene er puttet står den på forberedelse igen og forældrekontakt. Jeg stopper som regel med at arbejde ved 21-22 tiden, og går i seng, men fuldstændig mental og fysisk bombet.
Jeg prøver at få den motion jeg skal ved at cykle frem og tilbage til arbejde ialt 12 km om dagen, jeg er på livstilsændring, som det hedder nu, og har en BMI på 27.
Kan du give et godt råd, hvori jeg kan på en eller anden måde kan omlægge min hverdag så jeg ikke er så stresset. Jeg kan ikke selv finde en udvej, med mindre jeg skal finde et andet arbejde. Dette er jeg ikke indstillet på.
Med venlig hilsen
Ulla”
Kære Ulla
Tak for dit indlæg. Ja, stress kan gøre en mere modtagelig for infektionssygdomme. Og det er rigtig godt, at du motionerer og laver livsstilsændringer. Men det lyder ikke, som om det er nok til at forhindre, at du bliver stresset.
For at forbygge stress kan du arbejde på to fronter. Dels at ændre på ting i din hverdag og dels at ændre den måde, du opfatter (tænker på) ting i din hverdag. En kombination er som regel det bedste.
Det er svært alene ud fra din beskrivelse at komme med konkrete forslag til, hvad du kan gøre. Men jeg vil foreslå, at du går i gang med et slags detektivarbejde. Nemlig at finde de egentlige stressårsager, som godt kan være en masse småting, som du måske ikke forbinder med stress. Det er nemlig ofte summen af en masse små stressting, som i længden bliver for meget. Se: Lav en stressdagbog. Ud fra stressdagbogen er det lettere at lave en målrettet indsats mod årsagerne.
I nogle tilfælde kan du finde praktisk løsninger. Men meget stress kommer som følge af den måde, vi opfatter en situation på, og så skal der mental træning til. Du kan læse mere om at “få styr på dine tanker” i min bog “Stress eller ikke stress”.
Uanset om du selv arbejder med din stress, eller får fat i en stresscoach, skal du være lidt tålmodig. Det tager tid at få stressen ud af kroppen og at ændre på hverdagen og sine tanker.
Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård
_______________________
Hvis du kender til det at omlægge din hverdag for at reducere stressen, så er du meget velkommen til at læggen en kommentar nedenfor.