Både angående løn, arbejdsvilkår og trivsel er danske ledere mere utilfredse end andre nordiske ledere. Det skriver berlinske.dk den 28/6.
Undersøgelsen, der er lavet af nordiske civiløkonomforbund, viser at de danske chefer får mindre opbakning fra deres overordnede, har mere urealistiske mål og har færrest ressourcer til at nå målene. Desuden arbejder de mere, holder mindre ferie og har flere søvnløse nætter på grund af arbejdet.
Det er netop nogle af de faktorer, som er med til at give stress. Undersøgelsen sætter således fokus på netop cheferne i Danmark, hvor det er vigtigt at lave en målrettet indsats. Se mere i mit tidligere indlæg om stress og ledelse: https://www.forebygstress.dk/blog/stress-og-ledelse
For Bjarne Larsen, HR-chefen i Landbrugsraadet, blev presset til sidst så stort. Han nu har valgt at sige stop. “Jeg endte med at tænke: ‘Bjarne, det her risikerer du at falde om af’, og så besluttede jeg at stoppe uden at have et andet job på hånden,” siger han
—-
Er du leder? Kan du bekræfte eller afkræfte undersøgelsen? Så læg gerne en kommentar ved at udfylde felterne nedenfor.
Er afdelingsleder i en større ingeniørvirksomhed. Stress er bestemt et issue, jeg kender til. Dels fordi jeg selv ind imellem har symptomer, dels fordi jeg har medarbejdere der har været sygemeldt med stress. Endda et enkelt dødsfald, som måske, måske ikke, var stress relateret.
Min oplevelse er, at på trods af virksomhedens seriøse ønske om at håndtere problemstillingen, når vi kun til overfladen af isbjerget, og som ledere har vi meget få værktøjer at ty til. Vi har glimrende støttesystemer til de sygemeldte, men vores forebyggende indsats er ikke god nok.
Det må være en problematik, du er stødt på masser af gange. Har du nogle gode råd til hvordan en virksomhed kan arbejde med forebyggelse af stress på organisatorisk niveau?
Pingback: Svar til Helle Andersen