Lene har i indlægget http://www.forebygstress.dk/blog/sp%c3%b8rg-om-stress spurgt om følgende:
“Jeg har hørt at stress kan være genetisk betinget (altså hvor nogle er mere sårbare end andre), men jeg kan ikke finde noget om det. Har jeg hørt forkert? eller kan du hjælpe mig?
Mvh. Lene”
Kære Lene
Stress er naturligt, og alle mennesker kan blive stressede. Faktisk har alle pattedyr den samme form for stress, som vi mennesker har. Stress er noget, der opstår i en situation, hvor vi oplever f.eks. en trussel, et pres eller en usikkerhed. Hver gang vi er anspændte eller nervøse, så oplever vi fanatisk en stressreaktion. Vi kalder det bare ikke altid stress, men det er det, der hedder akut stress. Den langvarige stress er blot for meget akut stress i for lang tid.
Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvad vi opfatter som trussel, pres eller usikkerhed. Og her er vi forskellige fra fødslen. Genetisk set er nogle af os nemmere at skræmme eller gøre bange end andre. Vores sårbarhed er forskellig. Men den største forskel kommer i løbet af vores opvækst. Det er her, vi lærer, hvad der er rigtigt og forkert, samt farligt og ufarligt. Vi kan også have oplevet noget, som har været ubehageligt for os. Når vi så kommer i en situation, som vi har lært er “forkert” eller “farlig”, eller som mindre os om en ubehagelige situation, så bliver vi stressede.
Biologisk set er stress et “frygtrespons”, som aktivere vores krop til at handle. Hvad der udløser dette “frygtrespons”, er forskelligt fra menneske til menneske, afhængig af bl.a. genere, opvæksten og vores voksenliv.
——-
Spørgsmål, kommentarer eller dine egen erfaringer vedr. dette indlæg er meget velkomne og kan skrives i kommentarfedtet nedenfor.
Andre spørgsmål og andre emner kan du skrive som kommentar til indlægget “Spørgsmål om stress” på linket: http://www.forebygstress.dk/blog/sp%c3%b8rg-om-stress