Lise skriver i Mangel på psykiske ressourcer?”:
“… hvis man fx. har haft det hårdt psykisk i en periode kan det resultere i at man er mere modtagelig for stress eller det kan være selve årsagen til stress??”
Kære Lise
Ja, hvis man har haft det hårdt psykisk en periode, så vil man være mere modtagelig for stress. Den robusthed eller modstandskraft, man normalt har, er reduceret, og der skal mindre til, for at man bliver stresset. Om man bliver stresset, afhænger dog af om der er noget, der stresser.
Så spørger du, om det at have det hårdt psykisk kan være selv årsagen til stress. Det kommer an på, hvordan man har det hårdt psykisk. Ofte er der jo en ydre grund til, at man har det hårdt psykiske, og så er det snarere denne grund, som er en medvirkende årsag til stressen. Men hvis man har det hårdt psykisk pga. f.eks. angst eller en anden psykisk lidelse, så kan denne i sig selv være årsag til stressen.
Hvis man føler, at man har det hårdt psykisk udover en kort afgrænset periode og udover naturlige årsager, så som sorg, så bør man søge hjælp. Vi bør hverken have fysisk eller psykisk “ondt”, uden at gøre noget ved det. Og man kan godt gøre noget ved psyken og stressen, enten ved at gøre noget ved årsagerne, eller ved at lære at tackle årsagerne anderledes.
Med venlig hilsen
Bjarne Toftegård
——————
Kender du til det at have det hårdt psykisk? Læg gerne en kommentar nedenfor til hjælp for andre.